dissabte, 17 d’octubre de 2015

Les veus dels temps

Des que hem començat el curs, hem treballat a classe el llibre de lectura i literatura “Les veus dels temps” volum I. Es tracta d’una antologia en els millors textos de nostra literatura. El llibre té l'avantatge de que està traduït a un valencià més modern per a comprendre-ho millor, i per la part de literatura explica breument als autors dels poemes. Els poemes que portem tractats són els següents:
-Ibn Khafaja (poeta arábigovalencia). “El viatge de les mans”
- La Comtessa de Dia (Trobairitz). “Tinc un desfici, ai, inclement”
-Andreu Febrer. “Balada”
-Ausias March. “Poema LXVIII”
1.Ibn Khafaja.“El viatge de les mans”
Ibn Khafaja
Aquest poema tracta d’una parella passant una nit de passió i l’amor es presenta d’una manera sensual, físic, i mostrant-nos el viatge geogràficament que feien les mans quan tocava a l’altra. No ens especifica el sexe de la persona estimada.
És un poema fàcil d’entendre però té comparacions  com “...i els mots corrien suaus com l’oreig sobre les roses” i metàfores com “Les margarides de la seua boca, el lliri del seu coll”.Els dos versos que més m’ agraden són els versos 5 i 6, perquè utilitzen metàfores sobre la naturalesa
2.La Comtessa de Dia- “Tinc un desfici, ai, inclement”
Aquest poema tracta principalment d’un adulteri entre una dona que ja esta casada i vol a un altre home d’una manera sincera, basat en l’amor cortès.Durant la primera part està escrit en un jo líric d’espill, “Tinc un desfici...En la segona part, es dirigeix a l’amant “Quan us tindre vora el meu cor?”.En aquest poema apareix una comparació amb Blancaflor i Floris, que és una novel·la francesa on ells són els protagonistes destinats a estar junts des del dia del seu naixement, però que els separa les seues creences religioses. Finalment, varen aconseguir casar-se.
3.Andreu Febrer- “La balada”
Aquest poema tracta sobre el rebuig de la persona que ama i prefereix morir, perquè no vol estar en cap altra. Al principi ell es troba abatut i esclavitzat per ella i inclòs es compara en una ombra perquè es sent miserable i desesperat. Dins d’aquest poema hi ha un altra llegua i per això la lletra està en cursiva, es tracta de l’occità.
4.Ausiàs March- “Poema LXVIII”
Ausias March
És tracta d’un poema del Segle d’Or, basat en una comparació en un vailet i ell, perquè el vailet busca un nou senyor ja que no va valorar a l’altre que tenia i és això mateix lo que li passa a ell, a més de criticar les classes socials de l’època.

L’he considerat un poema difícil d’entendre, perquè Ausiàs March utilitzava un llenguatge prou dur i fosc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada