dilluns, 19 d’octubre de 2015

NOVES SENSACIONS I AMORS NO CORRESPOSTS?

Tornem a fer una entrada al blog. Nova entrada, noves sensacions i noves aventures per plasmar al full i relatar les vivències que hem tingut aquestes dues setmanes. Però perquè aquest blog? Tal volta per millorar la redacció dels textos, l'escriptura, les errades ortogràfiques... Però també per obrir-nos la ment, pensar en idees, raonar-les, comentar-les i fer un ús interactiu i dinàmic de les classes de valencià.

 Tinc un desfici, ai, inclement - La Comtessa de Dia.

El poema ens situa en l'Edat Mitjana, en l'època  de la cavalleria. L'esquema dels poemes trobadorescos  repeteix la mateixa estructura: un cavaller noble s’enamora d’una dona perfecta i l’escriu encara que no la puga aconseguir. La dama, és la propietària del seu cor.
Però en aquest poema tot és diferent: és la dona qui li escriu al cavaller i amb tota sinceritat:


"Voldria haver-lo avarament
entre mos braços nu una nit". 


Es tracta d'un amor cortés, valent i suggeridor.
Potser algú pot atribuir a aquest poema el qualificatiu d’eròtic. Les referències són òbvies i recurrents. La dona parla molt directa i amb luxúria en alguns versos i sobretot amb molta passió.

    "Feliç seria en el meu llit
     si jo fos coixí plaent"

Les paraules directes i entenedores i la passió que transmet és la d’un amor carnal, el desig físic més bàsic que enyorem quan l’hem perdut o no l’hem aconseguit. (Massa l'he amat, m'ha malferit,cerco el seu favor,/ car jo li ofreno cor i amor,/ el seny, els ulls i la vida).Balada - Andreu Febrer. 

 Altra volta trobem el tema de l'amor no correspost, però un amor molt més pur del qual el protagonista es troba abandonat i malferit.


Al poema podem distingir una transició entre dues varietats lingüístiques que són l'occità i el català.  
Els versos narren com el jo líric es troba abatut, esclavitzat, sense forces per amar a una altra persona. La persona que vol amb totes les seues forces no l'estima, el rebutja.
Fa referència a la mort ja que no vol seguir en eixa vida si no podia estar amb la dama.
"Ja que no sóc vostre, de qui seré? Mort, vine prompte, fineix la meua aspra ventura!" 

 Per concloure dir que em trobe bé parlant sobre poemes i analitzant-los, és una bona manera de començar el curs i més encara tenint en compte que per al nostre futur en els exàmens del selectiu ens farà falta ja que són punts importants de la nota i espere que aprenguem molt més sobre estils, èpoques, autors, etc.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada