divendres, 30 d’octubre de 2015

Ramon Llull

Ramon Lllull va nàixer a Palma en 1232 i va morir en l’any 1316 a bord d’un vaixell destí a Mallorca.  Fou un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII.

Junt a l’autor del ‘Llibre dels fets’, Ramon Llull és considerat el primer autor literari rellevant en català i el primer autor medieval en utilitzar una llengua romàntica per transmetre coneixement filosòfics, teològics i místics, a més fou el primer a escriure la novel·la moral i un dels primers en fer una divulgació científica i tècnica.

La seva obra escrita és la més extensa produïda per un sol autor medieval, la va escriure en català, occità, llatí i àrab.

Llull va patir una transformació religiosa als trenta anys i a partir d’això dedica la seva vida al proselitisme cristià, especialment entre els jueus i  musulmans, també incorporà els poders polítics i religiosos cristians en un pla missioner destinat a la conversió del infidels.
Creà un sistema filosòfic, l’Art, la qual integrava en un tot coherent la religió, la filosofia, la ciència, la moral i l’ordre social.
D’acord amb la llengua, Ramon Llull va utilitzar a les seves obres quatre llengües diferents amb una finalitat instrumental: El català per arribar al seu poble, el llatí per a convèncer als intel·lectuals, l'àrab per arribar als infidels i el provençal a la seva joventut amb el fi de fer poesia trobadoresca.

Dins de l'estil de Llull, cal distingir dos aspectes: la retòrica lògica adreçada a la intel·ligència I centrat en els enunciats, I per altra banda la retòrica literària adreçada a l’imatginació, centrat en la bellesa de les paraules. Els constants del seu estil són els locus amoenus, els exemples, les metàfores, els proverbis,  les antítesis I els personatges simbòlics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada