dissabte, 9 de gener de 2016

Giovanni Boccaccio

Va nàixer a Florència (Itàlia) en l’any 1375 el 21 de desembre, fou un escriptor i humanista italià, escrivia en llatí i en italià. Junt amb Dant i Petrarca, és considerat un dels pares de la literatura en italià.

La seva obra més coneguda fou el Decameró. Aquesta obra va ser traduïda en 1429 al català i fou molt gran la influència que va tenir sobre la literatura catalana. Fins i tot hi apareixen frases senceres als llibres clàsics extretes del Decameró, com en el Tirant lo Blanc (Joanot Martorell) o Don Quixot de la Manxa (Miguel Cervantes).

Parlant un poc sobre la seva vida, Boccaccio era fill d’un comerciant i una dona francesa. No seguí la carrera comercial del seu pare, sinó que va estudiar els clàssics i la poesia a la Universitat de Nàpols. Però debut a una fallida econòmica en els negocis paterns va retornar a Florència.

Allí va freqüentar zones populars i va establir relació amb els poetes Nereu Morandi i Francs Milleto de Rossi fins que conegué a Petrarca, amb el qual va compartir una gran amistat.
En l’any 1348 com a conseqüència de la pesta negra, què es va estendre per tota Florència, que fou quan va escriure el Decameró, i també seguidament la mort de son pare, per aquests esdeveniments Boccaccio s’ocupà del que quedava del negoci familiar que tenia.

Finalment, els darrers anys de la vida del escriptor, és va dedicar a estudiar a fons les obres de Dant i va adoptar una vida de caràcter espiritual i religiós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada